top of page
  • Foto van schrijverValentina Radatiuk

Hoe vaak moet je posten op Instagram?

Het bepalen van de juiste postfrequentie op Instagram kan een uitdaging zijn voor elke ondernemer. Je zal heel wat aanbevelingen vinden die variëren van meerdere keren per dag tot 1 maal per week. Maar uiteindelijk hangt de ideale frequentie af van jouw doelpubliek en jouw beschikbare tijd. Het gaat trouwens niet alleen om hoe vaak je post, maar ook om het creëren van waardevolle content die een blijvende indruk maakt op je volgers en een positieve groei van je account bevordert.


Inhoudstafel

Consistentie is belangrijk


Consistentie is zeer belangrijk bij het posten op Instagram. Dit schept niet alleen een band met je volgers, maar ook het algoritme knikt goedkeurend wanneer het jouw content vaak ziet passeren. Consistent posten wil zeggen dat je volgens een vast patroon gaat posten, bijvoorbeeld 3x per week een post online zetten.


Hoe vaak moet je nu exact posten?


Wil je jouw Instagramaccount laten groeien en snel volgers aantrekken, dan is één of meerdere keren per dag de aanbevolen hoeveelheid om te posten.


Maar…


Eén keer per dag posten om je account snel te doen groeien? Klinkt easy peasy lemon squeezy. Of niet? Het beheren van sociale media neemt tijd, heel veel tijd. Niet alleen moet je goede content bedenken, je moet die content kunnen creëren en ingepland krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan. De realiteit voor de meeste kleine bedrijven is dat het gewoon niet vol te houden is om elke dag meerdere keren per dag te posten.


Daarom raden wij aan om los te denken van de aanbevolen frequenties. Ja het beste is om elke dag te posten, maar het moet ook haalbaar zijn voor jou. Kijk wat er het beste past binnen jouw agenda. Is dat maar één keer per week, dan is dat ook goed. Zolang je consistent 1x per week relevante posts maakt voor je doelgroep, zal jouw account ook groeien.


Vergeet niet dat je content creëert voor jouw volgers en hun noden. Merk je dat je volgers geïrriteerd raken of dat je engagement daalt na x aantal posts per week, dan post je misschien te veel. Is er een post waar je heel veel positieve reacties op krijgt? Kijk dan of je gelijkaardige content online kunt zetten.


Kwaliteit gaat boven kwantiteit


Het klinkt misschien wat tegenstrijdig met het voorgaande punt over consistentie, maar posten om enkel en alleen een bepaald schema te volgen is geen goed idee als je niets te vertellen hebt. Naast consistentie is de kwaliteit van jouw content dus ook van groot belang.


Mensen zullen enkel jouw account volgen als je een meerwaarde hebt te bieden. Zijn dat kooktips, mooie plaatjes van interieurprojecten of reiservaringen, het gaat er vooral om wat jouw volgers willen zien. Ga je plots posts online zetten van lage kwaliteit waar je volgers niets aan hebben, dan kan je die verliezen.


Denk er dus aan om de relatie met je volgers niet te verstoren. Overspoel ze niet met spammy aanbiedingen, irrelevante posts en promoties. Maak waardevolle content waar jouw doelgroep nood aan heeft.


Vergeet de statistieken niet


Ga naar je professioneel dashboard op Instagram om inzichten in jouw account te verzamelen. Hier kan je zien hoeveel accounts je hebt bereikt, hoeveel accounts er betrokken waren en hoe jouw Instagram following groeit. Zo kan je zien welke posts er werken en niet werken, en welke frequentie er werkt voor jou.
​In het kort:

Hoewel dagelijkse posten aanbevolen is voor een optimale groei, is een haalbare aanpak net zo belangrijk. Wees consistent, maar houd jouw schema realistisch en post volgens een frequentie die werkt voor jou. Ook al is dat maar één keer per week. Onthoud dat kwaliteit boven kwantiteit gaat; waardevolle inhoud spreekt je volgers meer aan dan een overvloed aan doelloze posts. Kortom, vind de juiste balans, luister naar je volgers en geef de voorkeur aan kwaliteit boven een strikt schema.


bottom of page